Текстотека

Најважниот оброк во денот – оброкот после тренинг!

Замислете за момент дека денес сте го направиле едниот од најдобрите тренинзи за раце. Среќни сте бидејќи тренингот беше одличен и сега веднаш одите да се истуширате и сакате што е можно побрзо да стигнете дома за добро да се одморите. За околу два часа, мајка ви ќе подготви и ручек и тогаш и убаво ќе се јадете.

Вистината е дека многу бодибилдери постапуваат на овој погрешен начин, а начинот е погрешен бидејќи се игнорира ужасно важниот PWM – “Post workout meal” или хранливиот оброк непосредно по тренингот.

Не е важно да јадете само за да добиете мускулна маса, важно е и да знаете што, како и кога да јадете. А со право можеме да кажеме дека овој е најважниот од сите оброци кои ги консумираме во текот на денот.

По силен и квалитетен тренинг, мускулите се преморени, нивото на гликоген (шеќер) во крвта значително е намален и почнува катаболизацијата или разградувањето на мускулите. Единствениот начин за да се запре овој негативен процес и да се поттикне анаболниот процес (изградба на мускули) е да се внесуваат во телото оние хранливи елементи кои сега после тренингот му се најмногу потребни.

Со внесувањето на јаглехидратите веднаш после тренингот, го подигнувате нивото на сите хормони и го спречувате непотребното разградување на мускулите, доведувајќи ги во состојба на позитивен азотен биланс. Времето после тренингот е најидеално и за апсорпција на креатинот и аминокиселините

Првата состојка која треба да ја конзумираме после тренинг е водата, со оглед на тоа што нашите мускули се составени од 80% вода. За време на тренингот губиме големи количини на вода од телото, како преку потењето (со што организмот го штити телото од прегревање), така и преку мускулните контракции, бидејќи водата се користи во процесот на согорување на гликогенските резерви за енергија (ATP – аденозин-три-фосфат) и намалување на работната температура на самите влакна.

Потребни ни се 4 мл вода на секој грам јаглехидрати, со цел организмот да може да ја надомести и складира гликозата (гликогенот).

Друга важна состојка се јаглехидратите. Веќе рековме зошто тие треба да се консумираат после тренингот, но сега да видиме во која количина и кои јаглехидрати поточно. Малтодекстринот и декстрозата се најдобри видови за овој оброк и тие обично се составни делови во протеинските миксови за зголемување на масата. Нивната апсорпција е најбрза, што значи дека побрзо ги заменуваат загубените резерви на гликогенот.

Протеин – протеин – протеин! Ништо без протеините, протеините се градбениот материјал за мускулниот ѕид. Веднаш после тренингот, организмот може да искористи и употреби и до 50% повеќе протеини отколку при било кој друг оброк. Синтезата на протеини тогаш е најголема и гладните мускули буквално како сунѓери ги апсорбираат протеините и аминокиселините.

Последните состојки, но не и помалку важни, секако се витамините, минералите и микроелементите. Особено ова се однесува на витамините C и E. Тие се познати како антиоксиданти (ги отстрануваат отпадните материи кои настануваат во мускулите) и во овој момент се најважни, бидејќи го ослободуваат организмот од слободните радикали и заедно со хромот и липоичната киселина помагаат за побрзо обновување на оштетените мускулни влакна.

 

* Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.