Текстотека

Што ќе се случи ако престанете да јадете бел леб?

Лебот за многумина е омилена намирница, без која не можат да го замислат денот. Но, исто така, оваа јагленохидратнта бомба доаѓа во многу различни облици, од кои некои се шттени за нашето тело и линија. Дознајте што ќе се случи со вашето тело ако од исхраната во целост го исфрлите белиот леб.

Килограмите кои се предизвикани од вода ќе исчезнат 

Лебот е преполн со јагленохидрати, а наглото исфрлање на истите од прехранбените навики на телото веднаш ќе се забележи, и тоа во облик на губење на вишокот килограми. Но, не се работи за инстант слабеење, туку за губење вода која се насобира во телото. Телото ги складира јагленохидратите во облик на гликоген, млечна киселина која ја собира водата. Секој грам јагленохидрати задржан во телото задржува и врзува три до четири пати повеќе вода од својата тежина.

Нема постојано да бидете гладни

Преработените јагленохидрати, со кои излобилува белиот леб, во организмот предизвикуваат нагло зголемување на шеќерот во крвта, кој потоа веднаш паѓа. Овие луди промени испраќаат до мозокот нејасни сигнали, кои го зголемуваат чувството на глад и копнежот по храна, поради што и се дебелееме.

Но, тоа не значи дека од исхраната во целост да го исфрлите белиот леб, туку празните калории и белиот леб треба да го замените со оној направен од житарки од цело зрно, кои го регулираат и балансираат шеќерот во крвта.

Ќе имате зголемена енергија и подобро варење 

За разлика од интегралниот или црн леб, белот леб не содржи влакна, кои се и тоа како потребни за нормална работа на цревата и за варењето. Таквата храна доведува до запек и проблеми со варењето.

Откако ќе го исфрлите белиот леб од менито и ќе внесете житарки од цело зрно, варењето ќе се олесни и подобри.

 

* Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.