Текстотека

Електролити

Електролити се минерали во вашето тело кои имаат електричен полнеж. Тие се во вашата крв, урина, ткива и други телесни течности. Електролити се важни, бидејќи тие помагаат:

-Да се балансира количеството вода во вашето тело

-Го балансираат нивото на киселина / база (рН) на вашето тело

-Ги внесува хранливите материи во вашите клетки

-Го отсранува отпадот од вашите клетки

-Осигура дека вашите нерви, мускулите, срцето и мозокот функционираат онака како што треба

Натриум, калциум, калиум, хлор, фосфат и магнезиум се електролити. Ги добивате од храната што ја јадете и течностите што ги пиете.

Нивоата на електролити во вашето тело може да станат премногу ниски или премногу високи. Ова може да се случи кога количината на вода во вашето тело се менува. Количината на вода што ја земате треба да биде еднаква на износот што го изгубивте. Ако нешто ја наруши оваа рамнотежа, може да имате премногу малку вода (дехидрација) или премногу вода (хидратација). Некои лекови, повраќање, дијареа, потење и проблеми со црниот дроб или бубрезите можат да го нарушат балансот на вода.

Електролити можете да пронајдете во Xtend BCAA од SCIVATION

која можете да ја нарачате на нашата веб страна hardcoreshop.mk


*  Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.