Ашваганда Остави коментар

Ашваганда е адаптогена билка која е популарна поради нејзините ефекти како невропротективната, антиаксијантна, антидепресивна и антиинфламаторна…

Придобивки:

Ашвагандата може да зголеми мускулна маса и сила. Студијата од 2010 објавена во International Journal of Ayurveda Research покажала дека ашвагандата може да ја зголеми силата и да го подобри составот на телото.

Уште една студија од 2012 покажа дека здрави мажи кои користеле 750-1,250 mg ашваганда на ден добија зголемена мускулна сила по 30 дена

Ашвагандата може да помогне во намалување на кортизолот. Студијата за 2012 година беше дизајнирана да ја процени безбедноста и ефикасноста на екстракт од полн спектар на екстракт од полн спектар од корените на Ашваганда во намалувањето на стресот и анксиозноста и подобрување на општата благосостојба на возрасните кои биле под стрес

Исто така ашвагандата може да го зголеми тестостеронот. Една студија од 2013 година со неплодни мажи како субјекти кои дополнија со 675 mg / ден на ashwagandha во текот на 90 дена покажаа зголемување од 17% на тестостеронот, со зголемување од 36% во лутеинизирачкиот хормон (LH), што укажува на тоа дека ashwagandha го стимулира производството на тестостерон.

Ашвагандата може да ја подобри меморијата. Една осумнеделна студија направена во 2017 година, која вклучува 50 возрасни лица, покажа дека земањето екстракт од 300 mg екстракт од ашваганда два пати дневно значително ја подобри општата меморија, перформансите на работата и вниманието.

 *  Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.


Сподели:

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *