Суплементи, Текстотека, Тренинг

5 Важни информации за Цитрулин

Еве некои важни информации за цитрулинот:

  1. Аминокиселина: Цитрулинот е аминокиселина која природно се произведува во организмот. Исто така се наоѓа во одредени храни.
  2. Производство на азот оксид: Цитрулинот игра важна улога во производството на азот оксид, молекула која помага во проширувањето на крвните садови и подобрува крвниот проток. Ова може да има полза за кардиоваскуларното здравје и перформансите при вежбање.
  3. Перформанси при вежбање: Цитрулинот бил истражуван за неговиот потенцијал да го подобри спортското перформанса и да намали умотноста. Тој може да помогне во зголемувањето на издржливоста, подобрување на излезната моќ и одложување на настанот на мускулна умотност при вежбање.
  4. Избегнување на амонијак: Цитрулинот е вклучен во уреа циклусот, кој помага во отстранувањето на токсичниот амонијак од организмот. Со помош на отстранувањето на амонијак, цитрулинот може да помогне во намалувањето на умотноста и мускулната штета предизвикани од вежбањето.
  5. Вазодилатација: Преку поттикнување на производството на азот оксид, цитрулинот може да опушти и прошири крвните садови, подобрувајќи крвен проток и доставување на кислород до мускулите. Ова може да има позитивни ефекти врз мускулната перформанса, опоравокот и апсорпцијата на хранливи материи.

Наша препорака за високо-квалитетен Цитрулин:

Citrulline Synergy 240gr 80servings

 

Наша препорака за Pre Workout со највисока содржина на цитрулин:

Level 99 Pre Workout 500gr Mango