Текстотека

ЗОШТО Е ВАЖЕН ИНСУЛИНОТ?

Што прави инсулинот?

Инсулинот, кој е многу анаболичен хормон во телото, го регулира шеќерот во крвта со пренесување на хранливи материи (како гликоза) во мускулите. Откако сите мускулни клетки се заситени, вашето тело ја чува преостанатата гликоза како маснотии. Значи, ако добиете инсулинските шила во текот на денот, освен во тренингот, може да доведе до несакано складирање на маснотиите, а пост-тренинг суплементација со јаглехидрати како декстроза,  може да скокнете со вашиот раст и закрепнување, осигурувајќи дека гликогенот во вашите мускули се надополнува и вашето тело е подготвено за следната тренинг сесија.

Најдобрите извори за покачување на инсулинот после тренинг:

Најдобри извори за да предизвикате инсулинска шила се декстрозата и Carbonium од Beltor Nutrition кој се достапни на нашиот пазар.

Carbonium 1000g – Orange

 

Регулирање на инсулинот пред и после тренинг

Сега кога знаете кои јаглени хидрати да ги користите за да го надополните вашиот гликоген, колку од нив треба да консумирате пост-тренинг? Конзумирање на околу 50 проценти од дневниот внес на јаглени хидрати во вашиот пре-тренинг оброк и после тренирањето после тренинг е идеално. Значи, ако консумирате 300 грама јаглехидрати дневно, ќе консумирате 150 од нив пред и после тренинг.

Поделете ги 50-те проценти помеѓу оброк пред тренинг и после тренинг. Меѓутоа, ако сметате дека немате доволно енергија за време на тренингот, консумирајте повеќе од оние јагленохидрати пред тренинг – на пример, 30 проценти – и консумирајте ги преостанатите 20 проценти  после тренинг. Алтернативно, ако имате доволно енергија и добро пумпање додека тренирате, но вежбате и се чувствувате рамно по вашата сесија (клучен показател за осиромашување на гликогенот), би било корисно да консумирате поголем дел, на пример, до 30 проценти од јагленохидратите после тренинг.