Текстотека

Запознаете ги основните девет амино киселини!

Запознаете ги основните девет амино киселини!

  • L-Леуцин е една од трите BCAA; таа е интегрално вклучено во синтезата на мускулните протеини. Л-Леуцин е амино која добива најмногу внимание, и со добра причина.
  • L-лизин е одговорен за раст, опоравување на ткивата и навлегување на хранливи материи во нив.
  • L-Валин е една од трите BCAA; промовира раст на мускулите и поправка на ткивата.
  • L-изолеуцин е една од трите BCAA. Таа е вклучена во синтезата на хемоглобин и регулирање на шеќерот во крвта и нивото на енергија.
  • L-треонин е вклучена во создавањето или синтезата на протеини во телото.
  • L-фенилаланин игра улога во синтезата на аминокиселините. Таа е, исто така, претходник на важни хормони како допамин, епинефрин и норепинефрин.
  • L-метионин е потребен за раст и поправка на ткивата.
  • L-хистидин е вклучена во синтезата на протеините. Таа, исто така, се комбинира со бета-аланин за да се формира дипептид карнозин.
  • L-Триптофан е вклучена во синтезата на протеините. Таа е претходник на невротрансмитерот серотонин и хормонот мелатонин.

 

Не можете да добиете мускули без мускулна протеинска синтеза

Не e очекувано да ја гледате листата и да разберете се. Но, една од клучните работи е тоа што многу од есенцијалните амино киселини се вклучени во синтезата на протеините – а не само трите амино киселини со разгранети ланци(БЦАА). Ако сте сериозен ученик на мускулите, можеби сте слушнале за патеката mTOR. Па, mTORC1 вклучува не само mTOR, туку и неколку дополнителни процеси кои ја стимулираат синтезата на мускулните протеини.

Патеката mTORC1 ја контролира анаболната и катаболната сигнализација на масата на скелетните мускули, регулирајќи го растот на мускулите и распаѓањето на мускулите. Истражувањата покажаа дека дополнувањето со есенцијалните амино киселини во комбинација со тежински тренинг има одличен ефект врз стимулирањето на синтезата на мускулните протеини.

Наш предлог се амино киселините на Yamamoto Nutrition Essential AMINO кој ги содржат сите девет основни амино киселини!

https://hardcoreshop.mk/shop/yamamoto-essential-amino-240-caps/

 

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.