Текстотека

Whey vs. Casein протеини

.Whey и Casein протеинот имаат различен амино-киселински профил, различна стапка на разложување во оранизмот,и како резултат на тоа имаат различен метаболички ефект врз телото.

Whey протеинот од сите видови на протеин е најбогат со BCAA, и тоа во просек од 23-25 проценти.Whey протеинот исто така се процесира најбрзо,нешто измеѓу 8-10 грама на час.

Casein-от од руга страна во својот состав има 18 проценти BCAA, но повеќе глутамин во својот состав.Тој се разложува со поспора брзина од околу 6 грама за еден час.Сите вие бројки значат дека Whey протеинот  е подобар за изградба на мускулите поради неговиот богат состав со BCAA  и висока стапка на разложување.Но Caseinot e подобар во превенција на губење на мускулна маса.

Истражувањата покажаа дека најдобро време за Whey е 30 мин пред тренинг.Субјектите имаале поголемо ниво на тестостерон споредбено со оние кои го земале Whey протеинот веднаш по тренингот. Ова се должи на големиот процент на BCAA и брзата стапка на разложување во организмот.

Casein 100 Strawberry Banana

GOLD CORE LINE WHEY 100 | 1500 gr

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.