Текстотека

Пресметување внес на калории за вашата цел

Пресметувањето на калориите е нешто што е многу едноставно но ретко кој го знае. Во зависнот од вашата цел, потребно ви е да знаете колку калории треба да внесувате во текот на денот за да ја остварите вашата цел. Тоа се прави вака:

Пресметување:

 

  • Одржување на моментална телесна тежина / 25 – 30 калории х килограм
  • Намалување на масти / 20 – 25 калории х килограм
  • Покачување на мала телесна тежина / 30 – 35 калории х килограм
  • Умерено покачување на тежина / 35 – 40 калории х килограм
  • Големо покачување на тежина / 40 – 45 калории х килограм

 

Пример за покачување на килажа за личност која има 70 килограми ќе биде:

45 калории X 70 килограми = 3150 калории во текот на еден ден.

Наредно што треба да направите е да ја следете храната која ја јадете и активностите кои ги изведувате во текот на целата недела. Треба да пратете:

  1. A) Внес протеини
  2. B) Внес хидрати
  3. C) Внес масти

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.