Текстотека

ПОДОБАР БЕНЧ ПРЕС

  1. Одредете идеален фат на шипката

Иако ширината на вашиот зафат е прашање на вашата предност, со избалансиран зафат, исто така, ќе се балансираат тензија на рамената и трицепс. Премногу широкиот зафат става преголеми количини на стрес на рамената: Премногу тесен зафат може да ги оштети лактите.

За жал, она што се чувствува како избалансиран зафат за вас не може да работи за некој друг. Експериментирајте за да дознаете што се чувствувате како вистинска ширина за вас. Ако почувствувате болка во рамо или лактот, вашиот зафат може да биде или премногу широк или премногу тесен.

  1. Заоблете го грбот

За да го извлечете максимумот од бенч пресот, апсолутно морате да го заоблите грбот за да можете да ја префрлите напнатоста кон горниот дел на грбот и вашите стапици. Потоа, сакате да ја контракирате вашата скапула како да се обидувате да ги допрете вашите лопатки на рамото еден со друг. Ова е од суштинско значење и за силата и за безбедноста при извршување на движењето.

 

  1. Лактите нека се движат покрај телото

Сега, кога вашата потпора е точна, грбот е заоблен, а вашите лопатки се склучени, време е да се повлече и да се спушти тежината. Природната тенденција во овој момент е да ги држите вашите лакти надвор или да ги задржите во ваша страна. Ако ги фрлате надвор, ќе ги активирате рамениците. Ако ги задржите подвиткани, ќе ги вклучите латови и подобро ке ги активирате градите.

 

.

 

  1. Избегнувајте заклучување на врвот

Сега кога ги имате сите соодветни механизми за бенч прес, единственото нешто што треба да направите е да притиснете. Чувајте ги вашите гради високо, вашите лакти подвиткани и покрај телото, и вашата скапула контракирана. Туркајте низ вашите латови и гради, и турнете го барот кон таванот.

Ако сакате мускулна маса или сте бодибилдер, препорачувам да не ги заклучувате вашите лакти на врвот на движењето. Тоа одржува постојана тензија и напнатост на градите и го минимизира стресот на вашите лакти.

 

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.