Текстотека

Изградете поголем бицепс со измена на вашите повторувања!

Мускулните влакна во вашиот бицепс реагираат на тренинг како 3 сета од 10 потворувања со тоа што бицепсот станува поголем и посилен… некое време. Сепак, ако продолжите со истиот пристап во текот на неколку месеци, оваа техника на раст ќе се забави.

За да продолжи да расте вашиот бицепс побрзо, мора да ги стимулирате мускулните влакна со брз тренд – оние кои најмногу растат со тренинг со умерени повторувања. Ова може да се направи било кој број на различни начини. Можете да додадете повеќе тежина, да направите повеќе повторувања, или да ги намалите периодите на одмор помеѓу сериите. Сите овие се примери за “прогресивно преоптоварување”.

Ако не гледате добивки во големина на рацете или силата повеќе, шансите се добри дека сте станале премногу удобни со вашата рутина и веќе не се предизвикувате во теретаната.

Решение за бавен напредок

Промената на вашите повторувања во тренингот е идеално за раст, бидејќи ги погодува мускулните влакна на разчичен начин.

Да речеме дека сте заглавени со 50кг тежина на EZ-бар, и со тоа можете да направите 10 повторувања.  Наместо да пробате друг сет со 50кг, додатете уште 10кг.  Така ќе можете да направите околу 6 повторувања со добра форма, но не грижете се! Само што сте примениле сосема различен пристап за вашите бицепси и тоа ќе донесе до мускулен раст!

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.