Текстотека

3 ПРИЧИНИ ЗОШТО СТЕ СЕКОГАШ ГЛАДНИ!

НЕ ПИЕТЕ ДОВОЛНО ВОДА

На нашите тела им требаат многу течности секој ден за да ги оптимизираат когнитивните и физичките перформанси. Просечната жена треба да пие најмалку околу 12 чаши , додека просечниот човек треба да пие најмалку околу 16 чаши или 4Л.

Тоа е многу течност за вашата просечна зафатена личност да консумирање секој ден. И ако тренирате, треба да пиете уште повеќе. За секои 15 минути кои тренирате, треба да пиете уште 250мл  течност. Тоа значи дека ако тренингот трае 60 минути, треба да добиете уште 1Л. Еден од најлесните начини за пиење доволно вода е да се носи шише со вода секаде каде што одите.

НЕ ЈАДЕТЕ ДОВОЛНО ВЛАКНА

Влакна се често еден од најоддалечените делови од нашата исхрана. Многу мислиме за добивање на нашите јаглехидрати, масти и протеини. Но, на нашите тела им се потребни и влакна. Всушност, препорачаната дневна доза за влакна е 38 грама за мажи и 25 грама за жени.

Како да добиете повеќе влакна: Само со замена на бели јаглехидрати (бел леб и тестенини, бел ориз и бел компир) за кафени јаглехидрати (леб и тестенини со цело зрно, кафеав ориз и овес) можете да ги зголемите влакната кои ги конзумирате од 4-5 грами по оброк.

НЕ ЈАДЕТЕ ДОВОЛНО ЗЕЛЕНЧУК

Зборуваме за најмалку три порции (една порција е колку дланката) од лиснат зеленчук и светло портокалово, црвено или жолто зеленчук, како што се моркови, цвекло и пиперки секој ден.

Зеленчукот го потиснува чувството на глад, бидејќи тие се околу 90 проценти вода и се богати со влакна. Зеленчукот, исто така, содржи многу малку калории по залак, така што можете да јадете колку што сакате без да ја расипете калориската банка.

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.