Текстотека

Важноста на спиењето додека пробувате да изградите мускули!!!

Кога се обидувате да изградите мускули, кажано ви е да се фокусирате на тоа да дадете се од себе во теретана и да јадете протеини и внесувате повеќе калории. Но, тука е и една од најжните фактори за градење на мускулите – спиење.

Еве зошто спиењето е толку критично кога се обидува да изградите мускул:

 Поголема анаболна средина

Кога спиеме, вашето тело е преплавено со важни мускулни хормони за градење, вклучувајќи го и тестостеронот и инсулинскиот фактор за раст  (ИГФ-1), кои се од клучно значење за процесот на опоравување, обновување и раст на мускулите. Спиење помалку часови ја намалува секрецијата на овие клучни хормони, со што се ограничува поправката на мускулите. Одржувањето на оптимална хормонска хомеостаза е од суштинско значење за градење на мускулите и согорување на маснотии, и тоа започнува и завршува со добивање на квалитетен ноќен сон.

Спиењето ја зголемува ефикасноста во теретана

Знаете дека за да изградите мускули морате силно да тренирате во теретана, а тоа значи постојано да вршите повеќе работа отколку што претходно сте направиле. Но, ако не добивате соодветно количество на спиење секоја ноќ, вашиот ум и мускулите нема да имаат енергија за вршење тренинзи на високо ниво од ден на ден.

 

Спиењето го менува апетитот

Во прилог на влијанието на вашите анаболни и катаболни хормони како тестостерон и кортизол, спиењето исто така влијае на хормоните кои го регулираат вашиот апетит. Grelin е хормон кој го зголемува вашиот апетит, додека лептин е оној кој прави да се осеќате наситени. Скратување на спиење може да доведе до покачени нивоа на грелин и депресивни нивоа на лептин , што е причината зошто се чувствувате гладни во деновите кога не сте имале убав сон.

Имајќи ги овие изнемоштени знаци за глад може да ве натера да добиете желба од повеќе калории и да јадете нешто што не е дел од вашата диета, со што се промовира несаканата добивка на масти.

 

Суплемент кој ќе ви поможи за побрзо изградување на мускулите додека спиете: 

https://hardcoreshop.mk/shop/hgh-night-stimulator/

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.