Текстотека

ТРЕНИНГ ЗА ВЕНИ, 5 СОВЕТИ ЗА ПОДОБРА ВАСКУЛАРНОСТ

   Не сте бодибилдер, освен ако не ги имате оние вени што се како цевка низ вашето тело. Еве како да ја прилагодите тренинг сесијата, исхраната и суплементите за да бидете тој човек.

 

1. Имајте низок процент на масти

Надвор од генетиката, најважниот фактор за да имате вени е да имате низок процент на масти. Бидејќи телесните масти најчесто се складираат веднаш под кожата, тоа е буквално она што е помеѓу вас и вашиот васкуларен себе.

За мажи, ова обично бара едноцифрена телесна маст, за жени веројатно под 20 проценти телесна маст, иако и двата пола може да забележат бицепс вена со малку повисоки проценти.

Ако телесната маст е проблем, почнете со да пронајдете потребен број на калории што ви треба за одржување на вашата тежина, а потоа одземете 300-500 калории дневно за да создадете значителен дефицит.

 

2. Градете мускул

Поголемите мускули бараат повеќе крв – тоа е толку едноставно. Со тренирање и јадење за градење на мускулите, вашето тело ќе се прилагоди со проширување на мрежата на крвните садови на новоизградената мускулна маса.

Најдобро е да ротирате меѓу посветените фази за градење мускул и фазите за губење маснотии во вашата потрага да станете поцврст и повеќе васкулизиран.

 

3. Фокусирајте се на пумпањето

За да имате експлозивно пумпање, размислете за обидот за ограничување на протокот на крв во вашиот тренинг. Тој вклучува делумно ограничување на вените на работниот мускул, што на крајот дава резултат со здружување на крв, бидејќи вените не можат да го носат назад во срцето. Ова масовно зголемување на крв обично води до најголемото мускулно пумпање во вашиот живот.

Ако сакате да видите вени во одредена група на мускули – на пример, бицепс, трицепс или квадрицепс. Изберете бицепс превиткување , трицепс екстензија или екстензија за нозе за 4 сета од 30, 15, 15 и 15 повторувања, одморајќи 30 секунди меѓу сета.

 

4. Правете редовно кардио

Постојат многу причини да го прескокнете кардио, но една причина да не е тоа е дека може да помогне во промовирањето на повеќе истакнати вени. За почеток, кардио помага да се создаде поголем калориски дефицит (под претпоставка дека не јадете повеќе за да се компензира), што делува за намалување на телесните масти. Колку сте послаби, толку повеќе сте васкуларни.

 

5. Користете суплементи за пумпање

Еден од главните причини за протокот на крвта се засилува за време на вежбањето е поврзан со производството и дејството на азотен оксид (nitric oxide). Тој е потентен вазодилататор, што значи дека ги релаксира крвните садови за да ја зголеми ефикасноста на крвниот проток.

Со оглед на тоа дека НО има толку големо влијание врз протокот на крв, многу додатоци се формулирани за да се зголеми неговото  производството, и на крајот да се зголеми вашето пумпање за време на вежбањето.

Најдобри и најквалитететни суплементи за пумпање на нашиот пазар 

https://hardcoreshop.mk/shop-5/citrulline-malate-90-tablets/

https://hardcoreshop.mk/shop-5/arginine-pro-kyowa-quality-80-tablets/