Текстотека

Типови на чучњеви

Чучњев (squat) е основна вежба во која се вклучени голем број на мускули.

Чучњеви можете да правите на справи или со слободни тежини. Со слободни тежини можете да правите со бучици, гири или со шипка. Чучењот уште се дели и на почучењ, получучењ, паралелен чучењ и длабок чучењ. Еве неколку видови на чучњеви кои можете да ги вметнете во вашиот тренинг:

 

Предно Чучњување

Вежбата се изведува со шипка која ќе ви биде поставена пред главата на рамениците

Задно Чучњување

Стапалата поставете ги во шириа на рамената. Тегот ставетето на рамена позади главата. Направете превиткување со колковите и колената, потоа длабоко спуштете се во зависност од вашите можности

Џеферсон Чучњев

Вежбата се изведува така што шипката се поставува помеѓу нозете. Со едната рака напред ја задржувате шипката, додека со другата рака шипката ја држите позади

Хак Чучњев

Шипката ја поставувате позади телото на глутеусите. Оптеретувањето е на предниот дел од стапалата.

Хокејски Чучњев

Шипката ја поставувате над главата и правите чучњев

Чучњев Со Исчекор

Оптеретувањето е врз рамената позади главата, при спуштање према напред со исчекор со ногата.

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.