Исхрана, Рецепти, Суплементи, Текстотека, Тренинг

Придобивки од глутамин!

Глутамин игра клучна улога во протеинскиот метаболизам, клеточниот волумен и анти-катаболизмот. Способноста за анти-катаболизам на глутамин го спречува распаѓањето на мускулите. Ова е особено корисно за луѓето кои се во фазата на “чистење”. Особено во текот на летото, кога се обидувате да се ослободите од некои телесни масти, без губење на мускулите. Глутамин е потребен во вашето тело за оптимални перформанси.

Колку глутамин треба да земам?

Бодибилдерите треба да земат 10 до 15 грама L-глутамин на ден, дополнувајќи два до три пати на ден, при што секоја порција е околу 5 грама. Најдобро време да се земе Л-глутамин е наутро, по тренингот, и пред спиење.

Придобивките од L-глутамин!

Дали дополнувате со L-глутаминот? Ако не, можеби треба да размислете за тоа откако ќе ги прочитате следните бенефиции. Глутамин е донатор на јаглерод и азот и помага во обновувањето на гликогенот кој ја обновува енергијата. Глутамин е најважната компонента на протеините во мускулите и помага во поправка и градење на мускулите. Еве листа на придобивки од глутамин:

 

  • Глутамин е поврзан со синтезата на протеини. Го спречува вашиот мускул да дојде до фаза на катаболизам со цел да се обезбеди глутамин за други клетки во телото.
  • Глутамин ви помага со обновување на опаѓањето на нивоата на глутамин за време на интензивни вежби.
  • Глутаминот може да послужи за зајакнување на вашиот имунолошки систем. За бодибилдери, ова е важно бидејќи тешките вежби имаат тенденција да значително ги намалуваат нивоата на глутамин. (Глутамин е главен извор на енергија за вашиот имунолошки систем.)
  • Глутамин е еден од најважните хранливи материи за вашите црева.

 

Ние ви препорачуваме:

L-GLUTAMINE POWDER 500gr 100servings