Текстотека

Како до природно покачување на тестостеронот?

Teстостеронот е  машкиот хормон кој  го регулира сексуалниот нагон. Намаленото ниво на тестостерон може да има влијание врз расположението и целокупниот интерес во вршењето на многу секојдневни активности. Намаленото ниво на тестостерон е често погрешно дијагностицирано како депресија поради слични клинички симптоми. Мажите со недостатокот на тестостерон не само што имаат намалена интерес во вршењето на физички активности, поради недостаток на енергија, но, исто така, има недостаток на моќ.

Неколку начини како да го покачите тестостеронот природно:

 • Да се ослободите од големиот стомак . Тоа веќе е спомнато дека вишокот тежина предизвикува дисбаланс на естроген и тестостерон.
 • Не пробувајте да изгубите премногу килажа пребрзо. Не се губи тежина брзо. Најдобро е да се загуби едно кило во неделата.
 • Да се прескокни диета со ниски јаглехидрати.
 • Теренингот. Целокупните вежби (bench press, стомачни вежби) го подигнуваат нивото на тестостерон него вежбите за мали мускули (бицепс и трицепс).
 • Да се јадат повеќе ореви, лешници, бадеми, кикирики, затоа што истражувањето покажа дека мажите кои јадат монозаситени  масти  имаат повисоко ниво на тестостерон.
 • Да се прават по 3 серии на секоја вежба. Ефектот на тестостерон е поповолен отколку што е за една или две серии. Одмор една минута помеѓу серии, со цел да се добие доволно сила да продолжи со интезивно тренирање.
 • Одморот  е поважен од отренингот. Треба да се  избегнува претренираност затоа што тогаш  не му се  дозволува  на телото да се одмори доволно помеѓу тренингот. Во случај на претренираност тестостеронското ниво може да падне за 40%.

Симптоми на претренираност се: несоница, раздразливост, намален волумен на мускулите. Со цел да се избегне претренираностпотребно е дневно да се спие барем 8 часа, и никогаш да не се вежбаат исти мускулни група два дена по ред.

 • Избегнувајте алкохол.
 • Јадете редовно и не прескокнувајте ги оброците. Тело има потреба од постојани калории за производство на тестостерон.
 • Мастите во исхраната треба да бидат околу 30%. Познато е дека тестостеронот во телото се произведува од “добар” холестерол.
 • Не спиете помалку од 7-8 часа на ден. Квалитетот и квантитетот на спиењето  влијае на нивото на тестостерон во утрото.
 • Со додаток во исхрана, Трибулус.

TRIBULON BLACK | 120 caps

 

Статиите објавени на hardcoreshop.mk се од информативен карактер и не се приспособени во зависност од индивидуалните потреби. За да употребувате одредена диета или суплементи консултирајте се со вашиот доктор или нутриционист.